Curiositats de la cèl.lula

Comparar la mida d'una cèl·lula amb la mida del nostre cos és com comparar la mida d'un mosquit amb la del Camp Nou. Les cèl·lules més petites que existeixen tenen un diàmetre de 0,1 (micoplasmes) i les més grans arriben a tenir 10 cm (oòcits d'aus). En el cos humà la majoria de les cèl·lules tenen un diàmetre de 10-20 micròmetres, però les prolongacions neurítiques d'algunes neurones arriben a tenir més d'un metre. Es calcula que el cos humà esta format per 1014 cèl·lules, la qual cosa equival a 142 000 vegades la població del món.

La farinera borda (Amanita phalloides) és el bolet més verinós dels nostres boscos que cada any mata moltes persones ja que la seva ingestió és mortal. La seva toxicitat és deguda a la falloïdina, substància que té una alta afinitat pels filaments d'actina de les cèl·lules. Aquesta substància unida a substàncies fluorescents (fluorocroms) s'utilitza per observar el citoesquelet (microfilaments) de les cèl·lules amb el microscopi òptic de fluorescència.

Les cèl·lules eucariotes tenen la major part de la seva informació emmagatzemada a l'ADN del seu nucli. La informació continguda a l'ADN (informació genètica) està escrita amb quatre símbols A, G, C i T (bases nitrogenades). Es considera que l'ADN del nucli d'una cèl·lula del nostre cos té el mateix número de lletres que un llibre d'un milió de pagines. Les cèl·lules humanes contenen al seu nucli 174 cm (1 740 000 micròmetres) d'ADN encabit en un compartiment (el nucli) que té un diàmetre de 4-6 micròmetres.

http://lacelula.udl.es/

7 comentarios:

Anònim ha dit...

no m'ha servit de molt pero merciii!!!

Anònim ha dit...

grax, merciii kines curiositats!!

Anònim ha dit...

ES UN ROTLLO

Anònim ha dit...

caca

Anònim ha dit...

hi han faltes

Anònim ha dit...

calla babau que aquesta pàgina esta molt bè

Anònim ha dit...

sou tots uns jilipolles incluida la pàgina

Publica un comentari a l'entrada