Erupció d’un volcà


Material: Ampolla de plàstic de 33 ml., vinagre, bicarbonat sòdic, pimentó, farina i aigua.


Procediment: S'omple l'ampolla amb aigua fins a aproximadament un terç del seu volum i sobre aquesta s'addiciona vinagre fins a completar una mica més dels dos terços d'aquesta ampolla. Sobre aquesta dissolució es tira una cullerada de pimentó que donarà color vermell a la "lava".

Perquè es produeixi aquesta reacció s'afegix per la boca del volcà un parell de cullerades de bicarbonat de sodi. A l'entrar en contacte aquest sòlid amb l'àcid acètic contingut en el vinagre té lloc el següent procés on es genera diòxid de carboni (gas) que "empeny" la lava cap a l'exterior:

Vinagre + Bicarbonat sòdic ----> Dióxid de carboni + Aigua + Acetat de sodi

Si s’afegeix farina a l’ampolla que conté el vinagre s’aconsegueix que la lava tingui un aspecte més espumós, essent més espesa.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada